Milyen színeket használjunk az enteriőrben

2023.07.29

A hideg, a meleg és a semleges színekkel hangulatot, érzéseket kelthetünk otthonunkban. Alkalmazásukkal a szoba funkciója alapján kellemes környezetet alakíthatunk ki. 

Ha a Színek ereje otthonunkban cikket elolvastad és 60:30:10 szabályt szeretnéd használni a különböző szobánként, helységenként is, azt pillanatok alatt megteheted! :)

A hálószoba

Fontos, hogy legyen egy olyan hely ahol igazán feltöltődünk, ebben a rohanó világban jól aludjunk, kipihenjük magunkat.

A természet inspirálta árnyalatok a fehér és semleges színekkel viszont igazán jó választás lehet hálószobánknak. 

A zöld, kék árnyalatai egyszerre megnyugtató és inspiráló árnyalatok. Világosabb árnyalataik tágítják, a sötétebb árnyalataik szűkítik a teret.

A zöld szín nyugtató, relaxáló hatással bír, harmóniát teremt teremt.

A kék színnek szintén nyugtató, pihentető hatása van.

A színek kiválasztásánál kerüljük a hálószobában az erőteljes, vibráló meleg színeket pl. piros vagy a narancssárga színt.

A fürdőszoba

A fürdőszobában a hideg színek elegáns, friss hatást keltenek. Segíti az ellazulást, a feltöltődést.

A zöld szín egyetlen helyiségből sem hiányozhat, a virágok, a zöld növények azonnal barátságosabbá teszik a teret.

A kék szín tisztaságot, frissességet kölcsönöz, nyugalmat sugall. Egy-egy kiegészítővel könnyen nyári, tengerparti hangulatot tudunk kelteni.

A fehér szín kényelmet harmóniát teremt, világosítja, tágítja a teret. Könnyen kombinálható a színekkel.

A sötétebb színekkel érdemes vigyázni, nehogy összenyomják a teret.

Én a pasztell színeket részesítem előnyben, de ha sötétebb színeket (pl.: szürkét) szeretnél használni, gyönyörű megoldás lehet a szürke csempe világos árnyalatú fa bútorokkal, fehér kiegészítőkkel.

Munkahely, dolgozó szoba

Akár a munkahelyünkön, akár otthon egy dolgozószoba vagy sarok kialakításánál is érdemes a színekre odafigyelni a hatékony munkavégzés érdekében.

A hideg színekkel - például a kék, a zöld és a lila színnel - nyugtató kellemes környezetet alakítanak ki. Szinte minden munkához alkalmasak.

A kék szín segít a hosszú ideig tartó koncentrálásban, növeli a kreativitást elősegítve a munkavégzés hatékonyságát.

A zöld szín is segít leküzdeni a stresszt, a nyugalom szimbóluma. Egyensúlyt és megerősítést ad. Különösen hasznos lehet, ha frissességre, inspirációra van szükségünk.

A lila szín a jóllétet, a luxust sugározza. Javítja a memóriát, ösztönzi a kreativitást.

Természetesen kiegészítőkkel is játszhatunk, egy-egy festménnyel is kellemes környezetet alakíthatunk ki pillanatok alatt.

A képen a "Két vitorlás" című festményem látható.

Nappali hideg színekkel

Ha olyan nappaliban a nyugalmat, feltöltődést keresed, ahol szívesen visszavonulhatsz, érdemes kellemes pasztell színek mellé hideg színeket társítani, melyek pihentetőek, nyugtatóan hatnak.

A kék és a zöld árnyalatai itt is nagyszerű választás, látványos benyomást kelthet.

A lila árnyalatait is érdemes választanunk, kis mennyiségben kellemes, elegáns, luxus hatást kölcsönöz. A lila színt gyakran használják díszítésére a nappalikban, szállodák előtereikben, ahol a vendégek több időt töltenek.

Az első képen a "Remény" című festményem látható. Fehér színű bútorokkal párosítva békés, megnyugtató kontrasztot mutat.

A második képen az "Ébredés" című festményemen a lila, kék, türkizkék, fehér és zöld színei a gyönyörű kiegészítői a bútoroknak, különleges hatást keltenek. 

Nappali meleg színekkel

Ha a nappali társasági élet központja és ebben a helyiségben töltjük a legtöbb időnket, érdemes meleg színeket választanunk, melyek otthonosság és kényelem érzetét keltik.


A meleg színek a sárga és vörös színek és az ezekből kikeverhető árnyalatok.

  • A piros szín melegséget ad, energiát kölcsönöz a térbe.

  • Sárga élénkítő, optimizmust, vidámságot sugároz.

  • A narancssárga a piros és a sárga erejét ötvözi élénkítő, ösztönző hatással rendelkezik. Jókedvet, vidámságot kölcsönöz.

  • A barna, a föld színe, harmóniát és melegséget áraszt. Ha kiegészítő színként használjuk, megnyugvást áraszt magából, sárga, narancssárga színekkel jól harmonizál.

Fontos, hogy nagy mennyiségben ezekkel a színekkel érdemes vigyázni, nehogy komor, nyomasztó hangulatot keltsen.

Semleges színekkel viszont pillanatok alatt kellemes hatást tudunk kelteni.

Akár kiegészítőkkel is játszhatunk, például egy-egy festménnyel is feltölthetjük a teret energiával.

Előszoba

Az előszoba általában legelhanyagoltabb terület!

Otthonunkba belépve az első benyomást az előszoba adja.

Ha egy kicsit fel akarod dobni, használjunk meleg színeket, melyek melegséget kölcsönöznek és energiával töltik meg a teret.

Játszunk a színekkel kis mennyiségben fókuszpont kialakításával. Nagyszerű hatást tud kelteni semleges színű modern bútorok mellett egy-egy erősebb színű kiegészítő

Ezen képen az "Energia" című festményemmel csempésztem be a vörös és rózsaszín árnyalatait az előszobába, mely színek együttes alkalmazása modern hatást kelt.

A vörös szín igen mozgalmas szín, hangulatfokozásra a téli hónapokban is érdemes használni, ha fáradékonyak vagyunk.

A rózsaszín szintén energikus szín, vidámságot tükröz. 

Konyha, étkező, étterem

Ha te is imádod a konyhában és étkezőben a fehér, krém vagy világosszürke semleges színű bútorokat, de nem szeretnél túl steril hatást kelteni, válassz kiegészítő színként meleg színeket. 

Közösségi terekben, ahol vidám beszélgetések zajlanak a meleg színeket előszeretettel alkalmazzák.

Az erős színeknek energizáló hatása van. Egy-egy piros, sárga, vagy narancssárga színű kiegészítő boldogsággal, melegséggel töltik fel a teret. A barna szín harmóniát, melegséget áraszt. 

Hogy a meleg színekkel nehogy nyomasztó hatást keltsünk, itt is érdemes arra figyelni, hogy csak kiegészítő színként használjuk a meleg színeket. 

A képen látható fehér és világosszürke színeket a barna és a sárga színek nagyszerűen kiegészítik. Ehhez az összeállításhoz kiegészítőként az öt darabból álló "Fények játéka" sorozat egyik darabját választottam, melyen az ezüst és fehér árnyalatok mellett az arany szín is megtalálható. Az arany szín melegséget, vidámságot hoz a térbe, a csillogó felület növeli, tágítja a teret.

Ha megtetszett az egyik festmény vagy egyedi festménnyel egészítenéd ki otthonod, vagy szívesen meglepnél vele valakit, keress bizalommal.

Elérhetőségem: info@terebesiartdesign.com